Partizan STHLM och den makalösa säsongen 2013

Förvandlingen från ett strykgäng i botten till ett topp tre-lag tog bara ett år för Söderorts stolthet Partizan STHLM. 9 november samlades laget på restaurang Landet på Telefonplan för att se tillbaka på 2013, dricka bärs och ge ett par spelare lite extra uppmärksamhet. Partizan STHLM bygger sina framgångar på att vara ett starkt sammansvetsat kollektiv där byggstenarna heter glädje och kamratskap. En för alla – alla för en. Men även i Partizan finns det spelare som tar täten, pekar ut riktiningen när det svajar och går i fronten för segern. Ett avantgarde som leder de svartvita spelarna mot seger. I år hette denne spelare Emil Karlsson, som prisades som årets spelare.

Emil - årets spelare 2013

Andra ärofyllda spelare som prisades i diverse kategorier var:

ÅRETS SOLSKJAER
Ole Gunnar Solskjaer är kanske den bästa inhopparen fotbollsvärlden har skådat. Ett ess i rockärmen och alla tränares våta dröm. På mälarhöjdens IP:s grus har i år en Partizanspelare gjort sig känd som korpenseriernas motsvarighet till Ole Gunnar. Med sin graciösa hållning och med ett gudomligt tålamod ses han värma upp enligt ett noga utarbetat schema där inte en muskel förbises. När sedan övriga lagkamrater redan har spelat en tredjedel eller mer av matchen är han redo att äntra planen. Och vid otaliga tillfällen har hans blotta uppenbarelse på planen fått motståndare att darra och lagkamrater att stolt lyfta på hakan. Han är en spelare som alltid ger hundra procent och vet åt vilket håll motståndarmålet ligger. Årets Solskjaer är:

Anders “Burken” Björklund!

 ÅRETS KENNETH
Årets upplaga av Partizan STHLM kan i mångt och mycket liknas vid Sveriges lag i fotbolls-vm ‘94. Ett lag med en järnhård backlinje och ett stall kreativa spelare i frontlinjen som precis som Partizan till slut hamnade på en bronsplats. Och när Partizan spelade cup på Östermalm i somras var parallellerna än mer pockande. Värmen var påtaglig och nu gällde det att ha spelare som pallade för trycket i laget. Och det gjorde årets Kenneth. Ingen kan väl glömma nickmålet mot All the way, som ledde till en härlig seger för Partizan. Ett nickmål som på många sätt påminde om Kenneth Anderssons mål mot Rumänien i vm. Men att bli utsedd till årets Kenneth handlar om så mycket mer än ett enstaka mål; det handlar om att vara ett föredöme, såväl som på planen som utanför, det handlar om att kunna lägga motgångar bakom sig och gå vidare med ett leende, det handlar om att ställa upp i vått och torrt. Årets Kenneth är:

Alex Wahlquist!

gala1

Hovne, Thorson och Huss firar sina utmärkelser på Pet Sounds Bar på Skånegatan.

ÅRETS ROGER LJUNG
Roger Ljung var backen som för alltid spelade sig in i svenska folkets hjärtan under VM 1994. När spelarkarriären var över sadlade Roger Ljung om och blev under senare hälften av 1990-talet en av vårt lands mest framgångsrika spelaragenter. För varje korplag är det en dröm att ha sin egen Roger Ljung, som inte bara bjuder på glimrande backspel utan som också har fingertoppskänsla för att scouta och knyta till sig nya stjärnor. När Partizan plågats av för tunn trupp har vår egen Roger Ljung nosat upp ytterligare ett nyförvärv och sett till att hålla laget flytande. Vår Roger Ljung jobbar inte med tillfälliga lösningar utan det är alla spelare som tagit sina givna platser i laget, till och med när de scoutas under de mest märkliga former. Årets Roger Ljung är:

Tobias Pirlo Holmqvist!

Gala2

En stor dag för Hovne, och viktigt för laget: under kvällen fick hovne sin matchtröja – nr 21 – och blev officiellt medlem i klubben. Välkommen!

ÅRETS KÖTTMUR
Det kanske mest makalösa med Partizans andra år var hur laget förvandlades från att ett enda stort läckande såll till att bli ett lag med ett betongförsvar så kompakt att det skulle gjort det italienska landslaget i på 80-talet avundsjukt. Bara ett exempel är matchen mot serieledarna Balkan Boys som trots att de spelade med en man mer i över 30 minuter inte lyckades tränga genom den svartvitrandiga försvarslinjen. Hade det varit en del av ett Buster-äventyr hade det känts för osannolikt, men det fanns en trio där bak som gjorde det möjligt. En trio som bildade en köttmur så kompakt att Partizan 2013 släppte in minst mål i hela serien – 18 stycken, att jämföra med 38 året innan. Årets köttmur är:

Thorsson, Röhlander och Palle!

Gala3

Emil firar Årets spelare med en klassisk hotshot – kaffe, grädde och gagliano!

Gala4

ÅRETS MÅLTROJKA
Efter Partizans första säsong stod det smärtsamt klart att laget saknade målgörare. Men ett lagbygge färdigställs ju inte i en handvändning. En stabil grund hade lagts med en tung backlinje och ett spelsystem som skulle göra det fruktat svårt att göra mål på Partizan. Framåt hackade det dock en del trots många utmärkta spelare i anfallet. I år har detta ändrats. Partizan fördubblade sin målskörd från förra säsongen. En stor del i detta har tre nyförvärv som alla har gått in på planen och levererat. De har snabbt hittat både nätet och alla Partizan-supportrars hjärtan. Årets måltrojka är:

Filip, Hovne och Gunnar!

Tack för säsongen 2013 kamrater – syns på Mälarhöjdens IP 2014. Mot segern!

1 thought on “Partizan STHLM och den makalösa säsongen 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s