Fotbollsekvilibrism från två håll i solskensrysare

Efter en lång, mörk vinter var det så dags för Partizan att åter ta sig an Stockholmsgruset. Säsongen 2014 inleddes med en träningsmatch mot Hoyzer Boyz.

Hoyzer – Svarta gamens lag är en storklubb i korpensammanhang med både dam- och herrlag, och dessutom ett mixlag som har hållit igång under inomhussäsongen. Matchen, som spelades över tre halvlekar på 15 minuter i strålande solsken på Eriksdals Bollplan, såg därmed ut att kunna bli en rejäl utmaning.

Hoyzer hade inför matchen scoutat Partizan väl och varnade i förhand på sin hemsida särskilt för nummer 2, förra säsongens bästa Partizan-spelare, Emil Karlsson. I ett snillrikt taktiskt drag valde Partizan därför att i matchens inledning låta den nyscoutade och provspelande Filip “FM” Magnusson, dra på sig tröja nummer 2, medan rehabtränande Karlsson började utanför truppen. Finten var lyckad. Partizan var piggast inledningsvis och visade stor rörlighet, medan Hoyzer öppnade förvirrat. Den första riktigt vassa målchansen fick Ole Gunnar “Burken” Björklund, men skottet från det relativt fria läget vid straffområdeslinjen gick tyvärr högt över.

Efter hand kom dock Hoyzer in i matchen och lagets något mer ambitiösa vinterträning såg ut att ge resultat. De gultröjade motståndarna visade stundtals prov på fint, konstruktivt spel över hela banan, medan Partizan mest fick jaga boll. Ändå såg det länge stabilt ut bakåt och när motståndarna väl kom in i straffområdet vållade de inga större problem för Wibrån i Partizan-målet – inte förrän en serie olyckliga försvarsingripanden plötsligt friställde tre spelare på en gång, och 1-0 till Hoyzer var ett faktum.

I första pausen drog så Emil Karlsson på sig tröjan och klev in i Partizans mittförsvar. Samtidigt flyttade en av förra säsongens främsta stödpartizaner, Filip Englund, upp i anfallet. Draget gjorde också att Partizan nu hade två avbytare att tillgå. Ändå hann Hoyzer utöka till 2-0 innan Partizan-maskineriet kom igång.

Reduceringen till 2-1 kom genom Emil Karlsson som tydligt visade att han blir att räkna med även under årets säsong. Ett kraftfullt genombrott från försvarsposition in på offensiv planhalva avslutades med ett distinkt, lågt skott som motståndarmålvakten inte hann med på utan tvingades släppa in mellan benen. Efter detta tog Partizan över spelet allt mer och började plötsligt hitta rätt både i positionerna och i passningsspelet. Fullt logiskt kom så småningom också 2-2. Via några kvicka tvåfotsfinter lurade Englund skjortan av två motståndare, bröt in i banan och avslutade sedan hårt skruvat med vänsterfoten i bortre burgaveln – otagbart för målvakten.

I det läget hade Partizan momentum i matchen. Därför kom Hoyzers 3-2 strax före den andra pausen både en smula orättvist och oväntat – inte desto mindre var det ett fint mål. Ett djup inspel skar igenom Partizan-försvaret och skarvades på ett tillslag in i mål. Även detta mål otagbart, och Partizan fick åter gå till pausvila i underläge.

I den sista kvarten satsade Partizan allt framåt och var också närmast att få in en boll, med bland annat två ramträffar. Men några fler mål blev det inte – matchen slutade 3-2 till Hoyzer, inför en inte obetydlig spontanpublik som tog tillfället i akt att njuta av lördagsförmiddagens bollkonster. På det hela taget var det ett inspirerat och överraskande fartfyllt Partizan som begick säsongspremiär – en premiär som lovar gott inför serien. Från matchen tar vi också med oss burväktare Palle “Muren” Wibråns visdomsord i paus: “De gjorde bara lösa mål, vi gjorde hårda”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s