Taktiktriumf och transferturbulens

En ny subkultur har uppstått inom den tappra skara människor som på onsdagar ses sparka upp damm, bollar och ben i söderort, stolt iförda den svartvitrandiga dressen med det skräckinjagande klubbmärket. För denna grupp partizaner räcker inte längre de kickar som bolltrillandet på Mälarhöjdens IP ger; de har i sin jakt på nya endorfinflöden att förlösa, hittat en ny aktivitet att ägna minuter, timmar, ja kanske hela dagar, åt.

De ses på tunnelbanetåg, i mataffärer, i villaförorterna och i stadens gathörn. Men även i den virtuella cybervärlden finns de allestädes närvarande där de finkammar chat-rum, infiltrerar forum och twittrar till höger och vänster i jakten på sitt nya knark. Vad är det då dessa människor inte kan slita sig ifrån? Svaret är scoutning.

En av de utmärkelser på förra årets guldskimrande gala, som verkar ha rört upp känslor både inom och utom laget, är den som årets scoutare. Det var vår lille trollgubbe på vänsterbackspositionen, Tobias “Pirlo” Holmqvist, som, efter en praktvärvning vid Fruängens tunnelbanestation, säkrade titeln. I år har det visat sig att ett stort antal partizaner har gett sig in i kampen om utmärkelsen. Med sina generösa regler har Korpen i Stockholm bestämt att låta transferfönstret stå öppet hela säsongen, något som självklart bidrar till att hålla liv i kampen om årets scoutare ända fram till de sista skälvande sekunderna innan höstens sista avspark.

Hittills har vi sett Emil och Palle vaska fram några fina guldfynd, där det bör anmärkas att Palle själv inte har varit på plats (det ryktas om att han istället ägnar sig åt utlandsresor för att hitta nästa storvärvning) för att se sitt stjärnskott spela. Pirlo har svarat med en blytung värvning, som till stor del låg bakom förra veckans bärgade pinne mot Netlight. Och i kulisserna fajtas Burken och FM om vem som till slut drar längsta strået i transferförhandlingarna med den så kallade BP-mannen. Samtidigt är det lustigt hur denna kultur direkt har smittat av sig även på årets nykomlingar, som omedelbart börjar dammsuga sin näromgivning i sin iver att komma upp sig i den så kallade Ljung-hierarkien. Undertecknad tänker då såklart på Levi Di Marcos värvning av sin egen far, som inför senaste stormatchen i Fruängen dök upp med lätta steg bredvid Levi, redo att konfirmera de lovord som hans son avgett i Partizans forum några dagar innan avspark.

Nog om denna subkultur för nu, vi kommer få anledning att återkomma till ämnet senare i år. Inför den redan nämnda stormatchen var stämningen på topp ute på idrottsplatsen. Seriens trea skulle möta tvåan, båda lag med chans att gå upp i serieledning. Vädret var blåsigt och kallt men de båda lagens tifon höjde temperaturen ett antal snäpp inför matchstart. När domarens pipa ljöd över det välplöjda fruängsdammet trummade Partizan STHLM genast igång en gladfotboll, som fick både motståndarna, Andra Sidan BK, och en och annan partizan att sätta hjärtat i halsgropen. Skulle denna offensiv öppna luckor i den annars så täta mur, som vi har vant oss vid att de svartvita ställer upp? Spänningen var kännbar. Framåt inledde dagens nyförvärv, Richard Farman, med att panga in ett-noll, assisterad av sin egen son. Vilken drömstart för familjeduon! En stund senare var det dags för mål nummer två; denna gång var det Björn som stänkte in bollen efter pass från Richard. Partizan hade inlett matchen med en sprudlande spelglädje där bollen klackades och nickades mellan de svartvita, fina inlägg varvades med överraskande långskott och ytterbackarna serverade hörnor med kirurgisk precision. Dock visade sig motståndarna kapabla att övervinna den initiala chocken efter Partizans kanonstart; efter ett tag lyckades ASBK flytta upp sitt lag i banan och kom med ett och annat giftigt skott, som burvakt Magnusson med visst besvär kunde mota bort. Ända till en situation sent i första halvlek då en frispark från Andra Sidan, efter viss kalabalik framför målet, letade sig in i nätmaskorna bakom Partizans rödklädde keeper. Repliken från Partizan kom dock blixtsnabbt då Björn dundrade in sitt andra mål. Återigen var Levi inblandad med ett fint framspel. Resultatet 3-1 stod sig halvleken ut.

I paus samlade coach Magnusson snabbt ihop laget för att genomföra en taktisk förändring. Laguppställningen blev nu istället 3-2-1 där Magnusson valde att sätta ner den rutinerade Richard som mittback med mittfältslåset Alex/Levi strax framför. Ett schackdrag, som skulle visa sig enormt framgångsrikt. I andra halvlek satte ASBK igång jakten på att komma ikapp men fick ofta springa på pumpen när Partizan visade hur den defensiva slipstenen ska dras. Inte heller lät sig de svartvita hjältarna bli uppstressade utan såg till att lugna ner spelet när laget fick kontroll över bollen. Andra Sidan ökade så småningom trycket vilket ledde till kontringsmöjligheter för Partizan. Och på en av dessa chanser kom så matchens femte mål. Den oförtröttlige Levi snodde åt sig bollen på mittplan och passade bollen i sidled till den frustande, framåtrusande Gunnar “Nordahl” Westin, som likt ett ostoppbart lokomotiv ångade på mot motståndarkassen med bollen klistrad vid fötterna. Och genom ett skott i steget hamrades spiken i ASBK-kistan in för den här kvällen. Matchen avslutades sen med ett antal bisarrerier i form av en intappad lång-inspark direkt följt av ett überskott rakt in i mål på avspark, som det egentligen inte behöver ordas så mycket mer om. Slutresultat: 5-2 till Partizan, vilket återförde laget till seriens andraplats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s